Zorgverzekeringen vergelijken voor 2023

Zorgverzekeringen vergelijken voor 2023

In 2023 zullen de zorgpremies (weer) stijgen. Zorgverzekeringen vergelijken is daarom extra interessant. Maar de premie is niet het belangrijkste. Kijk ook goed welke zorgverzekering past bij je wensen. Zo is het bijvoorbeeld goed om te kijken bij welke ziekenhuizen je met je nieuwe zorgverzekering terecht kunt. En ga je bijvoorbeeld regelmatig naar de fysiotherapeut of maak je gebruik van alternatieve zorg? Dan kan het verstandig zijn om je aanvullend te verzekeren. Lees hier waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering. 

Wat verandert er in 2023?

In 2023 zal de inhoud van de basisverzekering grotendeels hetzelfde blijven als in 2022. Het verplichte eigen risico blijft 385 euro. Wel verdwijnt de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Heb je op dit moment een collectieve zorgverzekering? Dan is het extra interessant om dit jaar zorgverzekeringen te vergelijken.

Wil je alle veranderingen weten? Bekijk ook het overzicht.

Vergoeding basisverzekering

Het is goed om te weten dat de basisverzekering de meeste zorg vergoedt. Denk bijvoorbeeld aan een behandeling in het ziekenhuis of een afspraak met je huisarts. En maak je gebruik van medicijnen? De meeste medicijnen worden gelukkig gewoon vergoed. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor ambulancevervoer. 

Verder vergoedt de basisverzekering:

  • Tandartskosten t/m 18 jaar
  • Kraamzorg en verloskundige hulp
  • Fysiotherapie: tot 18 jaar en voor chronische aandoeningen
  • Geneesmiddelen
  • Psychologische hulp
  • Wijkverpleging
  • Kosten voor de apotheek

Maak je gebruik van andere zorg, naast die uit de basisverzekering? Dan kun je overwegen om een aanvullende verzekering af te sluiten. 

Wel of niet aanvullend verzekeren?

Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet door de basisverzekering wordt vergoedt. In tegenstelling tot de basisverzekering is een aanvullende verzekering niet verplicht. Wanneer is het verstandig om je aanvullend te verzekeren? Bijvoorbeeld als je regelmatig gebruik maakt van fysiotherapie. Of als je vaak naar de tandarts gaat. Andere aanvullende verzekeringen dekken bijvoorbeeld de kosten voor orthodontie, alternatieve geneeswijzen of een bril of lenzen. Een aanvullende verzekering heeft altijd een bepaalde maximale dekking. Kijk daarom goed of het wel wel voordelig is. Betaal je meer aan premie dan dat je vergoedt krijgt? Dan kun je de kosten voor de zorg beter zelf betalen. 

Overstappen van zorgverzekering

Overstappen naar een andere zorgverzekering kan één keer per jaar, tussen half november en eind december. Je hebt dus tot en met 31 december 23.59 uur de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Maar eerder kan natuurlijk ook! Je kunt eventueel ook in januari nog overstappen, maar dan moet je zelf uiterlijk 31 december je huidige zorgverzekering opzeggen.

Kies de zorgpolis die bij je past

Als je een zorgverzekering gaat afsluiten kun je kiezen uit vier verschillende soorten zorgpolissen: een naturapolis, naturapolis (budget), combinatiepolis en restitutiepolis. Hieronder lees je wat de verschillen zijn.

  • Restitutiepolis: met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze en kun je zelf bepalen door welk ziekenhuis of welke specialist je je laat behandelen. Door deze keuzevrijheid ligt de premie van een restitutiepolis wel hoger. Lees alles over een restitutiepolis.
  • Naturapolis: met een naturapolis kun je naar bijna alle ziekenhuizen en klinieken, maar niet naar alle specialisten en fysiotherapeuten. Ook hier geldt dat er wordt gekeken of de zorgaanbieder een contract heeft met je zorgverzekeraar. Je hebt een veel ruimere zorgkeuze dan met een budgetpolis. Daar tegenover staat wel een wat hogere premie. Lees alles over een naturapolis
  • Naturapolis (budget): Met de naturapolis, ook budgetpolis genoemd, krijg je maar bij een zeer beperkt aantal zorgaanbieders alle kosten vergoed. Dat kan betekenen dat je wat verder moet reizen naar een ziekenhuis. Daar staat tegenover dat je voor een budgetpolis minder premie betaalt. Lees alles over een budgetpolis.
  • Combinatiepolis: met een combinatiepolis heb je (net als bij een restitutiepolis) een vrije zorgkeuze en krijg je bij alle zorgverleners de kosten vergoed. Maar de zorgverzekeraar heeft wel prijsafspraken gemaakt met deze zorgverleners. Zijn je zorgkosten hoger dan het tarief wat de zorgverzekeraar heeft afgesproken met de zorgverlener? Dan moet deze zelf bijbetalen. Lees alles over een combinatiepolis.

Gemeentepolis regio Twente

Het is ook mogelijk een collectieve zorgverzekering via je gemeente aan te vragen. Hierbij betaalt de gemeente mee aan je zorgpremie. Dit is niet voor iedereen, alleen voor mensen met een laag inkomen. Ook mensen met een chronische ziekte of een beperking kunnen in aanmerking komen voor een gemeentepolis. 

Hoewel de collectiviteitskorting zal verdwijnen in 2023, is het nog steeds mogelijk voor gemeenten om een premiebijdrage aan hun inwoners te geven of kunnen zorgverzekeraars een korting geven. 

Vergoeding zorgverleners per regio

Overweeg je om dit jaar over te stappen van zorgverzekering? Dan is het fijn om zeker te weten of je nog wel terecht kunt bij het ziekenhuis of de zorgverlener in jouw regio. Wil je weten weten met welke zorgverzekeraars zorgverleners in je regio een contract hebben? Klik dan in het lijstje hieronder op je regio.  

Ziekenhuizen en klinieken

Woon je in de regio Twente? Deze regio heeft bijna 50 ziekenhuizen en klinieken, waaronder Medisch Spectrum Twente in Enschede en ZGT in Hengelo.

Ziekenhuizen en klinieken in andere regio’s:

Huisartsen

Twente heeft zo’n 200 huisartsen, waarvan ruim 50 in Enschede en 20 in Hengelo.

Huisartsen in Twente en nabijgelegen regio’s:

Tandartsen

In de regio Twente vind je meer dan 200 tandartsen, mondhygiënisten, orthodontisten en tandprothetici. 

Tandartsen in andere regio’s:

Fysiotherapeuten

Woon je in Twente, Salland of de Achterhoek? Via onderstaande linkjes vind je de fysiotherapeuten in je regio.

Vergoeding per zorgverzekeraar

Wil je weten bij welk ziekenhuis of bij welke zorgverlener je terecht kunt met je huidige zorgverzekering? Vul dan hier je de naam van je verzekeraar en je postcode in.